„Младите ги слават укажувачите“ – Конференција за Денот на укажувачите

Фото: Младински образовен форум (МОФ)

Утре (13 мај), со почеток од 11:30 часот, во Јавна соба ќе се одржи конференцијата „Младите го слават Денот на укажувачите“ организирана од Регионалната антикорупциска иницијатива, во соработка со Младинскиот образовен форум (МОФ).

Целта на настанот е да се одбележи Денот на укажувачите.

Организаторите најавуваат дека на конференцијата присутните ќе можат да ги увидат искуствата од земјата, но и на глобално ниво, за позицијата на укажувачите. Ќе можат повеќе да слушнат за каналите за откривање и механизми за заштита на укажувачите, каков удел има граѓанското општество за поддршка на укажување преку застапување јавни политики, јавно образование, правна помош и друга поддршка и значењето на јавната свест, особено на младите, за важноста на укажување во борбата против корупцијата и едукација на јавноста за укажувачите.

На конференцијата најавено е учество на: новинарот Томислав Кежаровски, експертот за антикорупција од РАИ секретаријатот Елмерина Ахметај Хреља, укажувачот и разузнавач Ѓорѓи Лазаревски, советникот за антикорупција од РАИ секретаријатот Анета Арнаудовска, директорот на меѓународниот конзорциум на истражувачко новинарство Џерард Рајл и експертот за укажување од РАИ секретаријатот Марк Ворт.

Повеќе информации за конференцијата може да најдете на следниов ЛИНК.