За жал, СДСМ имаше прилика да докаже дека борбата против криминалот има некакво значење за оваа власт, наместо тоа, Заев покажа три работи напиша лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски во отвореното писмо до премиерот на Владата, Зоран Заев, објавено на неговиот фејсбук-профил.

„Прво, преку неприфаќањето на предлогот и неговото молчење за формирање на независно обвинителство кое ќе се бори против криминалот, одбра да се стави во улога на заштитник и промотор на криминалот, неправдата и безаконието во оваа држава. Дополнително со тоа покажа дека борбата против криминалот е само фарса за оваа власт и дека токму таа кумува со сите криминални процеси во државата“, вели Мицкоски во отвореното писмо.

Второ, според Мицкоски, „со самото тоа што не се откажува од штетниот Договор, Заев не ја почитува волјата на граѓаните и пораката кажана на референдум дека Договорот се отфрли.“

„Договорот преку кој Заев сака да ја прекрсти на сила државата и народот, е последната сламка за спас на неговата кариера и неуспешен обид да избега од одговорност за сите афери и скандали. Нема друга држава во светот каде премиерот отворено си кажува дека нема да ја почитува волјата на мнозинството граѓани и јавно кажува дека поисплатливи му се јаловите обиди за условување и уцена на пратеници. Тоа нема да помине. И трето, со отфрлањето на предлогот кој го дадов, Заев и власта покажаа дека се плашат од слободни, фер и демократски избори, затоа што знае дека на тие избори народот ќе си дојде по своето и ќе бидат жестоко поразени, како што беа и на референдумот што помина. Затоа би порачал уште еднаш да размисли власта и премиерот, затоа што не е сеедно кој на чива страна бил. Јас веќе одбрав, со народот, на страна на правдата и нашата Македонија“, додава Мицкоски во писмото.