Гледаме како премиерот и естаблишментот околу него силно се удираат во гради дека биле за Европската унија, а демек сите ние останати кои што не ја споделуваме нивната капитулација не сме биле за ЕУ.  Од една страна имаме премиер кој заедно со својот естаблишмент, за да го сокрие своето минато и за да може да ги покрие сите оние работи кои ги прави заедно со луѓето околу него, го покриваат со една реченица, ние сме за ЕУ. Не, ЕУ не почитува такви вредности.

Ова денеска го порача лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски во своето обраќање по повод празникот Илинден, во струшкото село Ташмаруништа.

„ЕУ се брани од таков тип на политичари. Тоа е мојата порака. И затоа ќе им порачаме од овде, колку повеќе се удираат во градите и велат ДА, толку повеќе вие и сите оние луѓе во Македонија ќе им кажат едно големо и громогласно НЕ. Доста е!“, порача Мицкоски.

Тој праша „за каква сплотеност се говори кога на сила без консултации туркааат референдумско прашање за смена на името.“

„Вистинската сплотеност треба да започне преку одбрана за државните и национите интереси, и тука доколку се согласи СДСМ секогаш ја имало нашата подадена рака затоа што Македонија е пред и над  се, не треба тоа да го заборават ниту тие, ниту ние, а ниту секој граѓанин во нашата Македонија“, додаде Мицкоски.