Жалам што за вакво крупно прашање како Законот за јазиците не се земаат предвид аргументите и фактите, туку практично се погазува Уставот и по секоја цена се обидува да се донесе закон кој не е уставен, вели лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски во неговото видео обраќање до јавноста.

Според него, не е возможно законот да се донесе по демократски пат, а без притоа да се прекрши Деловникот на Собранието и да не се изврши упад во процедурите, бидејќи, како што вели, ВМРО-ДПМНЕ нема да отстапи од 36-те илјади веќе поднесени и прифатени амандмани.

– Бидејќи ваков клучен закон се настојува да се донесе без дебата и разговор со опозицијата, да се игнорираат забелешките од претседателот на државата, само за да се задоволат одредени политички апетити јасно е за каков случај на пазарење на сметка на уставот и законот имаме. Уште еднаш повторувам дека Зоран Заев ќе ја има поддршката на ВМРО-ДПМНЕ во обезбедувањето на парламентарно мнозинство, и стабилноста на владата само да не потпаѓа под уцените кои се на штета на државата и да не го донесе неуставниот закон – вели Мицкоски.

Според лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Македонија не смее да функционира по принцип на преседани и смета дека доколку се прекршат процедурите за носење на ова законско решение, тоа ќе значи воспоставување на нова незаконска практика и таа ќе биде применувана во иднина.