По четиричасовната лидерска средба во Клубот на пратеници, лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски рече дека лидерите на четирите најголеми политички партии за некои од прашањата имаат приближување на ставовите, а за некои немаат.

Тој апелираше вистинските европски вредности да бидат реални, а не декларативни и дека сите партии треба да се однесуваат според тие вредности.

– Тоа значи почитување на законите и Уставот. Да превенираме каков било обид да се изигра волјата на граѓаните, односно на референдумот да се поставуваат повеќесмислени прашања – рече Мицкоски.

На прашање дали амнестијата е на преговарачката маса, тој рече дека тоа е уште еден груб обид да се манипулира јавноста.

Мицкоски за денеска најави средба на Централниот и Извршниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ и средба со пратеничката група на кои ќе се договараат идните чекори на партијата и ставови за следната лидерска средба.