ВМРО-ДПМНЕ и ВМРО за Македонија традиционално од Охрид, СДСМ од Прилеп, ДУИ од Липково, а ФРОДЕМ од скопскиот хотел „Континентал“ тргнуваат во кампања. Ова се местата од каде партиските коалиции и партии што ќе учествуваат на парламентарните избори на 11 декември, ќе ја почнат изборната кампања, чиј почеток е в понеделник, на 21 ноември.

Табелава е графички приказ на тоа кога, каде, како и што ќе прават партиите и коалициите во наредниот период: 

 место  датум  кампања  што ќе се прави
 ВМРО-ДПМНЕ  Охрид  21.11.2016  интезивна  митинзи, спотови, средби
 СДСМ  Прилеп  21.11.2016 комбинирана  средби, спотови, митинзи
 ВМРО за Македонија  Охрид  22.11.2016  комбинирана  трибини, спотови, билборди
 ФРОДЕМ коалиција  Скопје  21.11.2016  комбинирана  средби со граѓани, трибини
 ДУИ  Липково  22.11.2016  караван  средби со граѓани

 

За да не се совпаднат во ист град, ВМРО за Македонија почетокот на кампањата го закажа за вторник, на 22 ноември, затоа што на 21 ноември, в понеделник, во Охрид ќе митингува ВМРО-ДПМНЕ.

Од владејачката партија најавија интензивна и богата кампања, која ќе опфати повеќе сегменти.

– Ќе одржуваме и митинзи, а ќе имаме и средби со граѓаните. Кампањата ќе ја водиме и низ електронските и низ печатени медиуми, а и преку спотови – ни изјави Иво Котевски, директор на центарот за комуникации на ВМРО-ДПМНЕ.

Од СДСМ велат дека кампањата ќе им биде стандардна – преку ден со средби со граѓаните, а навечер со митинзи.

– Ќе имаме стандардна кампања со многу средби со граѓаните, кои ќе бидат интензивни и ќе сакаме да допреме до сите луѓе – велат од опозициската партија.

Од ДУИ велат дека промоцијата на кандидатите ќе се случи в недела, на 20 ноември, со конвенција што ќе се одржи во 17 часот во спортскиот центар „Борис Трајковски“.

– Кампањата ќе ја почнеме од 22 ноември, вторник, најверојатно од Липково. Таа ќе биде комбинирана со митинзи и тоа во затворени простори, а ќе имаме и караван кој ќе ги посетува граѓаните во нивните места на живеење – информира Артан Груби од ДУИ.

Ден Дончев, шеф на изборниот штаб на коалицијата ВМРО за Македонија, вели дека кампањата ќе биде со трибини во затворени простори.

– Сè уште ги дефинираме активностите. Ќе имаме и спотови и билборди и средби со граѓаните – вели Дончев.

На сличен начин ќе дејствуваат и од ФРОДЕМ. Водачот на Коалицијата за промени и правда, Јове Кекеновски, вели дека во поголемите градови ќе имаат собири.

– Ќе имаме и средби со граѓаните, човек на човек, при што ќе ги посетиме во нивните домови и ќе им кажеме дека веќе нема место за страв и дека власта конечно ќе падне – вели Кекеновски.

Ниту една партија и коалиција не сакаше да каже дали кампањите им ги изработуваат специјализирани агенции за доноси со јавноста или се насочени кон сопствени ресурси. Не добивме одговор ниту на тоа кој им ги изработува спотовите иако сите потврдуваат дека видеозаписите им се веќе при крај.

Традиционално, за СДСМ спотовите ги изработува „Кино око“ и режисерите Роберт Насков и Александар Поповски, додека на ВМРО-ДПМНЕ изминативе десет години, колку што се на власт, најчесто кампањите им ги „изработува“ агенцијата „Маркет вижн“, а спотовите – „Томато“.