Знамињата на сите 57 земји членки на ОБСЕ се поставени во изложбениот дел во медиумскиот центар на саемот во Хамбург. Голем син плакат на кој е испишано „ОБСЕ – Германија 2016“, заедно со знамињата се одлична заднина за фотографирање и за изјави од министрите за надворешни работи. Сепак, утринава, во редот знамиња се појави дупка – исчезна знамето на Русија.

На социјалните мрежи во Германија се појави слика на која се гледа празнина во редот, а тоа веднаш предизвика лавина прашања на „Твитер“: „Каде исчезна бело-сино-црвеното знаме?“, „Каде е јарболот?“… Набргу, знамето се појави на своето старо место како никогаш да не исчезнало.

Одговорот на енигмата е многу едноставен – знамето е позајмено за потребите на шефот на руската дипломатија, Сергеј Лавров.

– Требаше Лавров да се фотографира по разговорите – соопшти портпаролот на ОБСЕ.
Во недостиг на уште едно руско знаме, организаторот се одлучил за просто решение – да го позајми руското знаме од прес-центарот. Целата работа е направена во консултација со руската делегација, соопшти портпаролот.