Воведување сообраќаен режим пар-непар за возилата и намалено користење на службените возила за 50 прценти од страна на државните и на јавните институции предложува Министерството за животна средина и просторно планирање до Владата, за да се намали загадувањето на воздухот.

Од Министерството за животна средина и просторно планирање информираат дека ресорниот министер, Башким Амети, денеска се сретнал со претставници на граѓанските здруженија и дискутирале за актуелните проблеми со загадениот воздух и за предлог-мерките за намалување на загадувањето.

– Целта на оваа средба беше преку неформален дијалог со претставниците на невладините организации кои се занимаваат со оваа проблематика да се разгледаат и да се продискутираат конкретни, применливи мерки кои во краток временски период ќе дадат видливи резултати во намалување на загадувањето на воздухот – се вели во соопштението од Министерството за животна средина и просторно планирање.