Министерството за здравство прогласи епидемија на мали сипаници на ниво на Скопје, поради  12 нови случаи.

Министерот Венко Филипче на прес-конференцијата денеска порача дека шест од новите случаи се потврдени преку лабораториски анализи, а за другите шест случаи анализите се очекуваат утре. Овие нови 12 случаи се надоврзуваат на седумте случаи во градинка во Радишани пред десетина дена.

Министерството денеска донесе и забрана за носење во градинка на деца кои не примиле МРП вакцина (за морбили, рубеола и паротитис), соопшти министерот Филипче.

– Информираме дека за жал на територијата на градот Скопје има нови 12 случаи. Шест се дефинитивно потврдени со соодветните анализи, за останатите шест ги очекуваме во текот на следниот ден. Сите нови случаи се невакцинирани лица со МРП вакцината. Затоа е прогласена е епидемија на мали сипаници во Скопје и принудени сме од утре да донесеме привремена мерка – забрана за носење на деца кои не се вакцинирани во градинките – изјави Филипче.

Во Скопје 15.000 деца се невакцинирани од морбили. Филипче вели дека со повиците за вакцинирање, од тие 15.000, само 310 деца биле однесени на вакцинација, што според него, е многу мала бројка.

-Од 15.000 невакцинирани деца со повиците од вакциналните пунктови, само 310 се вакцинираа, што е мала бројка. Добра околност е што училиштата не работат, поради распустот. Но, секако состојбата ја имаме под контрола. Станува збор за исклучително сериозно заболување што за жал понекогаш е фатално по животот на децата. Секое непочитување на препораките е дополнителен ризик по здравјето на целото население – порача министерот за здравство.

Од новите 12 случаи, најголемиот број се деца на возраст за посетување градинка.