Издавањето на еврообврзницата е кристално чисто од законски аспект, велат од Министерството за финансии, по одложувањето на постапката и додаваат дека македонската опозиција повторно се обидела да ѝ нанесе штета на државата, со оспорување на процесот.

„Македонската опозиција во својот познат стил на деструкција, се обиде повторно да нанесе штета на Република Македонија преку обид неосновано и целосноно нерационално и без никаков аргумент да го оспори овој процес преку пишување писма со невистинита содржина и без никаква основа, факт или аргумент. Овие писма доведоа до привремен и краткотраен застој на процесот, но сакаме да истакнеме дека овој процес не е стопиран и тој ќе продолжи и многу бргу ќе има завршница“, стои во соопштението од Министерството.

Оттаму додаваат дека Министерството за финансии во брз рок ќе ги обајсни сите состојби на потенцијалните инвестотори и „ќе ги разбие дилемите и забуните што СДСМ се обидува да ги наметне“.

„Сакаме да апелираме за смиреност кај јавноста и упатуваме целиот процес да се следи со особено внимание за да може уште еднаш граѓаните да се уверат во штетните потези на СДСМ и да направат разлика на тоа однесување со нашите заложби за обезбедување услови за пораст и за развој на македонската економија и за реализација на ветените проекти“, се вели во соопштението.