Социјалдемократскиот сојуз на Македонија (СДСМ) денеска најави дека доколку победи на изборите на 11 декември, ќе ја зголеми минималната плата на 12.000 денари до април 2017 година, а до 2020 година таа да изнесува 16.000 денари.

Оваа минимална плата, како што рече денеска на прес-конференција претседателот на комисијата за економија и член на извршниот одбор на СДСМ, Драган Тевдовски, ќе важи и за вработените во индустријата за текстил, облека и за кожа, кои со години се законски обесправени и земаат пониска минимална плата од другите сектори.

„Минималната нето-плата изнесува 10.080 денари. Работниците во индустријата за текстил, облека и за кожа земаат дури помалку. А, ова се работниците со најниски плати во Македонија и на нив најмногу им треба минималната плата. Со зголемувањето и со порамнувањето што ќе ги направиме, на 12.000 денари, ќе ја исправиме оваа социјалната неправда! За да нема отуштања на вработени, фирмите ќе бидат поддржани од државата. Во првата година, државата на работодавците ќе им надомести по 1.900 денари за исплатена минимална бруто-плата во индустријата за текстил, облека и за кожа“, рече Тевдовски.

Тој додаде дека власта на ВМРО-ДПМНЕ ги понижила работниците, „фалејќи се низ светот со евтина работна сила, додека тие се борат за опстанок со мизерните плати“.

„Нема да дозволиме повеќе такво газење врз работничкото достоинство. Ќе се избориме за стабилни работни места, пристојни плати и за еднакви шанси за сите граѓани на Македонија“, рече Тевдовски.