„Да се закаже седница за само еден ден, во најмала рака е срамен и недемократски чин кон јавноста и кон Собранието. Тоа покажува дека Зоран Заев се плаши од подетални анализи на нивниот леток што го нарекува програма. Но, се плаши и од подетални анализи што ќе покажат каков е кадровскиот потенцијал на новите предложени министри за владата, која тој ја нарекува реформска“, порача Антонијо Милошоски  на прес-конференција во седиштето на ВМРО-ДПМНЕ попладнево.

Тој кажа оти ВМРО-ДПМНЕ смета дека мора да се остави повеќе време за пратениците и за јавноста да добијат подобар увид во составот на владата, плановите за работа на идната влада и главните проекти и смета дека со брзањето Заев нешто сака да скрие.

– Начинот на кој Заев се обидува да го скрати времето за анализа на програмата што ја нуди и на кадровскиот состав на идната влада е крајно недемократски чин. СДС зборуваше за демократија и за јавна дебата, а на пратениците, на стручната јавност и на граѓаните им го ускратува правото на потребно време за анализа и за дебата на главните проектни и главните кадровски политики на новата влада. На пратениците што не се дел од собраниското мнозинство не им се остава ниту минимум време за квалитетна подготовка на дискусија за или против новиот состав и новата програма на новата влада. Затоа со овој чин во вода паѓаат најавите за транспарентност и за отчетност на СДС и на коалиционите партнери од новото собраниско мнозинство. СДС одлучи да го понижи и да го деградира Собранието и само како лицемерство денеска можеме да ги слушнеме претходните лажни ветувања на СДС дека Собранието го гледаат како коректив на власта, која треба да биде конструктивен критичар на нејзиното однесување – рече Милошоски.

Членот на извршниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ и пратеник, посочи дека владите и мандатарите и во 2002, 2006, 2008, 2011 и во 2014 година секогаш давале минимум 12 дена простор и време за јавна дебата за разгледување и за анализа на владините програми и на предложените кандидати за министри.