Одбраната на Сашо Мијалков, обвинет во случајот на СЈО „Таргет“, сè уште чека одговор од Кривичниот суд во врска со барањето за враќање на пасошот што му беше одземен.

Адвокатот на Мијалков, Љупчо Шврговски, изјави дека за враќањето на пасошот се повикале на судската практика, односно на одлуката на судот да му биде вратен пасошот на лидерот на СДСМ и актуелен премиер, Зоран Заев, во еден од предметите во кои тој беше обвинет.

– Веќе 25 дена немаме одговор од судот, што малку ме зачудува. Ние очекуваме судот да донесе идентична одлука како во случајот кога му беше вратен пасошот на Зоран Заев бидејќи околностите и во тој и во овој случај се исти. Ние се повикуваме на судската практика – рече Шврговски.

Обвинителката на СЈО, Ленче Ристоска, потврди дека за пет обвинети во нивните случаи било побарано да им бидат вратени пасошите, но од СЈО дале негативен одговор на ваквиот предлог.

– Сметаме дека нема никаква промена во околностите поради кои на овие осомничени им е одредена мерката на претпазливост одземање на патна исправа, поради што нашиот одговор на предлогот е негативен – рече Ристоска.

Освен Мијалков, враќање на патната исправа бара и поранешниот премиер и сегашен лидер на опозициската ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски.