Унгарскиот суд осуди на десет години затвор мигрант кој учествувал во конфликт на границата помеѓу Унгарија и Србија минатата година.

Како што пренесуваат медиумите, мигрантот со потекло од Сирија е прогласен за виновен дека гаѓал со камен кон полицијата во обид да ја натера да ја отвори границата.

Неговата постапка по унгарските закони е окарактеризирана како терористички акт.
Ахмед Хамад (40) доби една од најтешките казни што им се изречени на мигранти од почетокот на бегалската криза.

Тој бил во група на мигранти кои на 16 септември минатата година илегално влегле во Унгарија и преку мегафон повикувал да се пробие границата, по што полицајците користеле водени топови и солзавец.