Повеќе од 13.000 бегалци од Сирија и од Ирак се заглавени во ѓубре и во смрдеа во кампот кај Идомени, кој се наоѓа на грчката страна од границата и кој има капацитет за најмногу 4.000 луѓе.

Бегајќи од војните во Сирија и во Ирак, а со надеж дека ќе стигнат во Германија, некои од бегалците во кампот кај Идомени се повеќе од 10 дена, без хигиенски услови, со малку храна и вода и со оскудна лекарска помош.

Од Атина дневно пристигнуваат од 1.000 до 2.000 бегалци, а во Македонија влегуваат само стотина или помалку.

Кампот одамна го исполни капациетот, па бегалците купуваат мали шатори, кои ги плаќаат и по 50 евра за да имаат каде да ја поминат ноќта.

– Доаѓам од Сирија и тука сум веќе шест дена. Условите во кампот се мизерни, а границата ја држат затворена. Сакам да одам во Германија, таму имам пријатели. Во Сирија е многу опасно. Секојдневно бомбардираат и животите ни се загрозени. Таму не умира тероризмот, умираат само невини луѓе. Сакаме да одиме на безбедно, сакаме подобар живот, заслужуваме подобар живот. Отворете ја границата, не сакаме да останеме во Македонија, ниту во која било друга земја на патот кон Германија – ни вели Ахмед.

Дежурните полицајци што ја обезбедуваат границата велат дека работат по 16 часа дневно и дека главен проблем со бегаците им е јазичната бариера – тешко се разбираат. Со македонските колеги велат дека немаат никаков проблем, туку солидна соработка.

– Границата денеска ја поминаа 30 луѓе. Бегалците не сакаат да одат во други прифатни центри, сакаат само побргу да ја поминат границата. За некое време температурата ќе достигне 35-40 степени и ќе почнат да се шират зарази. Што се чека? Да умре некое дете за да сфатат колку е сериозна ситуацијата? Најжална е ситуацијата за најмалите – вели еден од полицајците.

Бабар Балох, портпарол на УНХЦР, вели дека условите во кампот се многу тешки и се плашат дека ќе избие епидемија.

– Многу се лоши условите за бегалците кои се заглавени тука. Стравуваме дека може да избие епидемија од разни болести. Денска во Идомени има околу 13.000 бегалци, но секојдневно доаѓаат нови и се поставуваат нови шатори. Загрижени сме за овие луѓе тука – вели Балох.