По повод осумгодишнината од загинувањето на македонската и балканска музичка ѕвезда, Тоше Проески, во Прилеп ќе се одржи меморијален ракометен турнир меѓу екипите на ракометните ветерани на Македонија и од Нова Градишка, Хрватска.

По тој повод, во посета на Македонија и во Прилеп пристигна делегација предводена од заменик-градоначалникот на Нова Градишка, Лилјана Лукачевиќ. Таа се сретна со градоначалникот на Прилеп, Марјан Ристески, и нагласи дека цела Нова Градишка го негува споменот на Тоше, а еден од облиците е меморијалниот ракометен турнир.

– Нè зближи трагичниот настан, загинувањето на Тоше Проески кај Нова Градишка. Доаѓаме првпат по осум години за да покажеме дека го почитуваме она што Тоше го работеше, не само како пејач, туку и како исклучителна личност, како мисионер на верата, љубовта и на надежта. Со години Нова Градишка е домаќин на ракометните ветерани и на маратонците. Така беше и годинава со маратонците. Ја прифативме поканата на ракометните ветерани да дојдеме во Македонија – изјави Лукачевиќ.

Градоначалникот Ристески истакна дека загинувањето на Тоше Проески го погоди целиот Балкан, а посетата на делегацијата од Нова Градишка е потврда дека заедно го чуваме споменот за него и за тоа што тој создаваше и работеше.

Според Среќко Георгиевски од Здружението на ракометните ветерани, турнирот ќе се одржи утре од 11.30 часот, во салата на прилепското средно училиште „Ристе Ристески Ричко“.

Делегацијата од Нова Градишка го посети вечното почивалиште на Тоше Проески на Гумење во Крушево.