Синдикатот на вработените во јавниот сектор (АДЕДИ) во Грција, денес започна со 24-часовен штрајк, во знак на протест против новиот закон за социјално осигурување.
Од утрово, во шест часот, на улиците на главниот град Атина нема автобуси, тролејбуси и трамваи, а не работи ни метрото, бидејќи сите вработени во јавниот превоз учествуваат во штрајкот. Само железничкиот сообраќај ќе функционира нормално.

Проблеми ќе има и со поморскиот превоз, бидејќи бродовите во најголемото пристаниште Пиреа, ќе останат во пристаништето, додека промени во функционирањето на сообраќајот ќе има и во другите две пристаништа во Атина.

Во штрајкот ќе учествува и Федерацијата на вработените во државните болници, како и Федерацијата на вработени во локалната самоуправа.

Новинарите исто така ќе имаат прекин во работењето од пладне, до 15 часот, во знак на поддршка на барањата на синдикатите.

Синдикатите на вработените во јавниот сектор изјавуваат дека со новиот закон не се менува старосната граница за пензија и дека се задржува границата од 67 години или 62 години старост, со 40 години работен стаж. Меѓу другите барања се, враќање на 13-та и на 14-та плата, како и државна гаранција за сите пензии.

Според грчки владини извори за агенцијата АНА-МПА, протестите се против законот донесен од, сега веќе, непостоечката партија СИРИЗА во 2016 година, чии негативни одредби се укинуваат во новиот закон од страна на актуелната влада на Нова демократија.

„Ова е неразумно, штрајковите имаат чисто партиски мотиви и цели“, изјавија грчки владини извори за АНА-МПА. Грчкиот министер за труд и социјална политика Јанис Врусис рече дека станува збор за атрактивен закон што предвидува и зголемување на пензиите, дека е тоа првиот закон за социјално осигурување во историјата кој базира на експертска студија со која се потврдува одржливоста на системот за осигурување во земјата до 2070 година, како и дека е ова првиот закон по 12 години кој што не предвидува намалување на пензиите.