Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски, зборуваше на првата конференција за е-трговија што денеска се одржува во Скопје, осврнувајќи се на важноста од обезбедувањето на е-услуги, како основа за дигитализација на Македонија.

– Во тек се завршните активности за лансирање на нов национален портал е-услуги, како и централен електронски регистар на население. Порталот ќе обезбеди побрзи и поедноставни услуги и ќе биде единствена точка на контакт на државата со граѓаните и бизнисите. Она што е особено важно да се знае е дека обезбедивме законска можност за пристап и на приватните компании до електронскиот регистар на население. Во Македонија нема повеќе да постојат различни бази на податоци, туку една и единствена база за сите граѓани, која ќе биде основата на нивниот електронски идентитет. Очекувам дека новиот портал и регистарот, значително ќе влијаат на свеста, но и на довербата на граѓаните за добивање на услиги, но и за трговија по електронски пат – рече Манчевски.

Тој додаде дека граѓаните мора да имаат доверба дека нивните податоци ќе бидат безбедни и затоа Владата и МИОА имаат обврска да обезбедат сигурен интернет простор.

– Во тој контекст посветено работевме на Стратегијата за сајбер безбедност, а веќе сме во завршна фаза на финализирање на Акцискиот план за сајбер безбедност. Се наоѓаме во завршна на изработка на Националниот план за широкопојасен интернет. Го завршивме мапирањето на државните електронските комуникациски мрежи, при што точно ги определивме т.н. „белите” зони, односно зоните каде нема инфраструктура – додаде Манчевски.

Конференцијата е организирана од страна на Асоцијацијата за е-трговија на Македонија.