Координаторот на советничката група на СДСМ во Советот на Град Скопје, Дамјан Манчевски, информираше дека на последната седница на Советот биле усвоени предлог-зони за смирен сообраќај и места во градот каде брзината на автомобилите ќе се ограничи на 30 километри на час или помалку.

Освен тоа, усвоено било во рок од четири месеци да се изврши мапирање и обележување на таканаречени црни точки, односно опасни места и да се одвојат повеќе пари за подобрување на хоризонталната и на вертикалната сигнализација и за пешачки премини со контрасти на уличното осветлување.

На седницата било усвоено формирањето на совет за безбедност на сообраќајот на Град Скопје и подготвување план за поставување дигитални мерачи на брзина.

– Едногласното донесување на заклучоците на предлог на СДСМ и на опозицијата е во интерес на граѓаните. Тоа покажува дека безбедноста на граѓаните не познава партии и така треба да биде. Сепак, мораме да констатираме дека овие работи одамна требаше да бидат направени. Можеби ќе се спасеа човечки животи – рече Манчевски.

Тој додаде дека бараат од МВР веднаш да ја спроведе мерката за ограничување на максималната брзина за движење низ Скопје на 50 километри на час, како и значително да се зголемат буџетските средства за изградба на велосипедска инфраструктура.