Францускиот претседател Емануел Макрон го критикуваше отсуството на договор во рамките на ЕУ за распределбата на водечките функции во Европската унија и повторно повика на институционални реформи во неа.

„Мораме да ги поедноставиме процедурите за да бидеме побрзи, посилни и заедно да напредуваме. Во таа смисла скептичен сум во врска со приказните за тоа дека иднината на ЕУ е во нејзиното проширување, во ситуација кога гледаме дека ние 28 не можеме да се договориме. Го одбивам секое проширување пред да биде спроведена длабока институционална реформа во ЕУ“, порача Макрон.

Според него, поделбите се од политичка природа меѓу Европската народна партија, но и во географски рамки на Советот, и оттука никој не може да биде задоволен со резултатот по неколку часа преговори.