Денеска во 20.30 часот на „Фејсбук“ страницата „План за чист воздух“, граѓаните ќе можат да му поставуваат прашања од доменот на борбата против загадувањето на воздухот на заменик-министерот за животна средина Јани Макрадули и тој ќе одговара на нив во живо. Прашањата, исто така, ќе можат да бидат поставувани и преку „Твитер“, со користење на хаштагот #ЗаЧистВоздух.

Оваа информација беше објавена и на „Фејсбук“ страницата „План за чист воздух“, кој како програма на Владата за намалување на аерозагадувањето, неодамна претставен на јавноста и чијшто координатор е токму Макрадули. Веднаш откако беше објавено дека ќе има дијалог со вториот човек од ресорното министерство за екологија, почнаа да пристигнуваат прашања од граѓаните.

Беше поставено прашањето како можат граѓаните, кои ќе пријават загадувач до Државниот инспекторат за животна средина, да следат што потоа се случува со нивните пријави. Прашуваат зошто не се покриени депониите со опасен отпад во кругот на некогашната фабрика „Охис“, кои опасно ја загадуваат околината и зошто не е алармирана јавноста за опасноста за уште една отровна депонија на линдан во месноста Паленица каде се одвиваат многу школски екскурзии од основни училишта во Скопје.

Дел од корисниците на социјалните мрежи прашуваат дали министерот за екологија, Садула Дураки, кој рече дека не го интересираат граѓаните, ќе поднесе оставка, потоа зошто е изгубена цела година откако беше формирана интерресорската група која требаше да работи токму на проблемот со загадувањето, а се нема состанато седум месеци, како и за интервентна набавка на маски за децата, која ја најави Владата пред една година, а маските се уште ги нема.