„Заклучокот на Регулаторната комисија за енергетика, освен што е незаконски, има и елементи на присила бидејќи го продолжи важењето на постојната лиценца на „Макпетрол“ АД – Скопје за уште една година, без да побараме такво нешто“, се вели во реакцијата на компанијата во врска со одлуката на Регулаторна комисија за енергетика да ја продолжи лиценцата на „Макпетрол“ АД – Скопје за складирање сурова нафта, нафтени деривати, биогорива и горива.

Од компанијата информираат дека „Макпетрол“ АД – Скопје уште на 28 декември 2015 година поднеле писмено барање до Регулаторната комисија за енергетика со кое ја известиле дека ги повлекуваат барањата за продолжување на лиценцата за складирање сурова нафта, нафтени деривати, биогорива и горива за транспорт.

– Со тоа, јасно ставивме до знаење дека го повлекуваме барањето за продолжување на постојната лиценца, издадена во 2005 година, кое го поднесовме на 10 јули 2015 година. Регулаторната комисија за енергетика со вчерашната одлука ѝ наложува и ја присилува компанијата да врши дејност за која „Макпетрол“ АД – Скопје нема законска обврска – се вели во соопштението на компанијата.

Според нив, со ова решение на компанијата ѝ се нанесуваат директни финансиски штети, кои произлегуваат од складирањето на државните резерви на нафта.

– Македонија е една од ретките земји во Европа во кои државата не им плаќа никаков надомест на компаниите што ги складираат и се грижат за државните резерви на нафта и нафтени деривати – велат од „Макпетрол“ АД – Скопје.

Од компанијата најавија дека ќе ги преземат сите правни дејства за оспорување на заклучокот на Регулаторната комисија за енергетика.

Вчера од „Макпетрол“ информираа дека компанијата нема да складира сурова нафта, нафтени деривати, биогорива и горива за транспорт затоа што на фирмата не ѝ е продолжена лиценцата за вршење енергетска дејност од Регулаторната комисија за енергетика.