fbpx

Македонското книжевно творештво ќе се промовира на Меѓународниот саем на книгата во Солун

-

Македонското литературно творештво ќе биде претставено пред грчката публика на 13. Меѓунарароден саем на книгата во Солун. Во организација на Генералниот конзулат на Македонија во Солун и на покана на грчката Фондација за култура, нашата држава ќе има свој штанд и активности на саемот, кој почнува денеска и ќе трае до 15 мај.

На саемот ќе биде промовирано современото книжевно творештво и културно наследство на Македонија, преку селекција на монографски, белетристички, научни и репрезентативни изданија.

Ќе бидат истакнати и преводи на книги од македонски на англиски јазик, реализирани преку конкурс на Министерството за култура, а ќе бидат претставени и публикации на Македонската академија на науките и уметностите, Универзитетската библиотека „Св.Климент Охридски“ и на издавачката куќа „Магор“.

Покрај изложбениот дел, Генералниот конзулат на саемот ќе организира и два паралелни настани на кои се поканети поетот Влада Урошевиќ, професорката Вера Стојчевска-Антиќ и професорот и писател Владимир Мартиновски.

Утре ќе биде претставен превод на грчки јазик на поезијата на Урошевиќ, објавен од грчката издавачка куќа „Енкен“, а на презентацијата ќе говорат Урошевиќ, Мартиновски и издавачот Јоргос Јанопулос. Вториот настан е посветен на св. Климент Охридски и за ликот и делото на големиот просветител ќе говори професорката Стојчевска-Антиќ заедно со грчкиот професор на Теолошкиот факултет на Универзитетот „Аристотел“, Христос Арабаѕис.

Покрај Македонија, во меѓународниот павилјон на саемот ќе учествуваат и Албанија, Белгија, БИХ, Египет, Франција, Германија, Италија, Израел, Кина, Кореја, Хрватска, Кипар, Бангладеш, Украина, Романија, Русија (како почесна земја), Србија, Словачка и Турција.

На саемот ќе има 300 издавачи, 500 говорници, 284 настани, од кои 27 посветени на бегалската криза.

Ова е втора година како Македонија учествува на солунскиот саем на книгата. Лани на саемот беа претставени работата и делата на писателите Томислав Османли и Александар Прокопиев, а професорката Стојчевска-Антиќ имаше обраќање на темата „Химни за св. Кирил“.

Србија и Унгарија ќе му предложат на регионот да се приклучи кон изградбата на брза пруга

Србија и Унгарија ќе ги поканат Северна Македонија, Албанија, Грција, Бугарија и Турција да се приклучат кон изградбата на брзата железница во регионот, која за почеток ќе ги поврзува...
Download WordPress Themes Free
Download Premium WordPress Themes Free
Download WordPress Themes Free
Free Download WordPress Themes
udemy course download free
download micromax firmware
Free Download WordPress Themes
udemy course download free