Тур-операторите и туристичките агенции, членки на Здружението на угостителството и туризмот при Стопанската комора на Македонија, кои имаат веќе договорени туристички аранжмани за Турција, продолжуваат да ги организираат патувањата до понудените дестинации.

Ваква одлука синоќа донеле тур-операторите и туристичките агенции членки на Здружението при Комората, откако во Турција на 21 јули беше прогласена вонредна состојба која ќе трае три месеци.

Во дописот било наведено дека мерките за безбедност кои ќе се применуваат нема да влијаат на меѓународниот туризам и на воздушниот сообраќај.

– Потврдено е и дека сите странски гости што се наоѓаат и ги поминуваат своите летни одмори во туристички дестинации во Турција се сигурни. Во таа насока, по долги разговори и анализирање на состојбата, а во согласност со интересот на македонските граѓани за туристичките аранжмани, македонските тур-оператори донесоа одлука да продолжи организацијата на туристички аранжмани со авионски чартер-летови и пакет-аранжмани, во екот на летната туристичка сезона за Турција – се вели во соопштението на Стопанска комора.