fbpx

Македонскиот буџет за одбраната догодина ќе се зголеми за над 24 отсто

-

Македонскиот буџет за одбрана во 2023 година ќе изнесува 274 милиони евра и ќе биде зголемен за 24,45 отсто во споредба со годинешниов буџет, односно државата за одбраната ќе издвои 1,85 отсто од БДП. Ова денеска го соопштија премиерот Димитар Ковачевски и министерката за одбрана Славјанка Петровска.

Предложениот буџет на одбраната и во 2023 година бележи континуирано зголемување и овозможува развој на одбранбените капацитети, модернизација, унапредување на стандардот на припадниците на Армијата и зацврстување на националната и колективната безбедност.

Според премиерот Ковачевски, повисокиот буџет за обраната „значи влог во мирот и стабилноста на луѓето”.

Министерката за одбрана Петровска рече дека и годинава сме покажале дека ги почитуваме обврските и стандардите кои сме ги прифатиле како земја-членка на НАТО.

„Продолжуваме со динамиката на зголемување, а во 2024 година ќе го реализираме она што го презедовме како обврска, а тоа е во 2024 година издвојувањето за одбраната да изнесува 2% од БДП. Задоволство ми е да ве информирам дека со предложениот буџет за 2023, за опрема и модернизација издвоивме 33% од буџетот“, изјави министерката Славјанка Петровска.

Средствата за опремување и модернизација на Армијата се зголемени за 6% во однос на овој дел од буџетот за 2022 година. Притоа, со буџетот е планирано да се набават лесни оклопни возила JLTV и STRYKER, систем за противвоздушна одбрана, како и да се набави информатичка опрема, опрема за сајбер одбрана и други средства. Главен фокус догодина ќе биде опремувањето и подобрувањето на условите за работа на Лесната пешадиска баталјонска група.

Воедно, со буџетот за одбраната ќе продолжи исполнувањето на сите тековни логистички потреби на Армијата – набавката на чизми, униформи, спортска и алпинистичка опрема, материјални средства и муниција за обуки и вежби. Во одбраната продолжува и реконструкцијата на објекти и инфраструктура на Армијата, информираше министерката Петровска, и тоа со 10 милиони евра повеќе од 2022 година.

„Во буџетот се предвидени 16 милиони евра за реконструкција на објекти и инфраструктура во Министерството за одбрана и Армијата“, рече Петровска, додавајќи дека ќе се спроведат мерки за енергетска ефикасност и ќе се промени начинот на греење на касарните преку нивна гасификација.

Министерката истакна дека во 2022 година завршени се 15 проекти за реконструкција и реновирање на објекти, додека за 2023 година се планираат 28 вакви проекти низ поголем број касарни во државата и на полигонот „Криволак“.

Средства се предвидени и за подобрување на стандардот на припадниците на Армијата – повисоките плати согласно измените во Законот за служба во Армијата, месечниот надоместок за станарина кој сериозно ги надополнува домашните буџети на припадниците на Армијата, како и можноста за отпремнина на професионалните војници по навршување на 45-тата година старост, во висина од 20-25 илјади евра.

Во буџетот за 2023 година планирани се средства за новите 200 војници чиј прием ќе заврши до крајот на годинава, како и за нови 300 професионални војници, 60 офицери и 120 подофицери.

Следната година се планира и учество во повеќе мисии на НАТО, Обединетите Нации и Европската Унија, и тоа со вкупно 226 припадници на Армијата или 111 повеќе од 2022 година.

Download Best WordPress Themes Free Download
Download WordPress Themes Free
Download WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
udemy paid course free download
download huawei firmware
Download WordPress Themes Free
download udemy paid course for free