fbpx

Македонската музика постапно ќе се врати во етерот

-

По месец и пол забрана за емитување, радијата и телевизиите во наредните денови ќе почнат да емитуваат македонска музика откако денеска Министерството за култура донесе решение за запирање на одлуката на Здружението за заштита на авторски музички права (ЗАМП) за забрана за емитување македонска, српска и хрватска музика.

Сопственикот на радио „Бубамара“, Ранко Петровиќ, вели дека поради одлуката на ЗАМП за забрана за емитување на овој вид музика, тие морале да ја менуваат програмската шема и од оваа недела повторно ќе почнат да ја враќаат музичката програма во која ќе биде вклучена и забранетата музика.

– Избрзаната одлука на ЗАМП ни отвори многу работа, така што моравме да ја менуваме целата програмска шема која, сепак, добро беше прифатена од слушателите. ЗАМП многу бргу ја донесе забраната и тоа селективно, само за радијата и за телевизиите, без да бидат опфатени ресторани и кафулиња. Со укинувањето на оваа незаконска одлука на ЗАМП од страна на Министерството за култура, ние полека ќе почнеме да ја враќаме забранетата музика во етерот. Но, тоа не можеме да го направиме преку ноќ, туку постепено – вели Петровиќ.

Од телевизија „Сител“ за „Мета“ изјавија дека македонската музика ќе почнат да ја емитуваат веднаш штом ќе стапи на сила решението од Министерството за култура.

– Со укинувањето на оваа одлука, ќе продолжиме со емитувањето македонска музика, за која имаме и законска обврска за осумчасовно емитување. Исто така, во утринските и во пладневните програми ќе можеме да викаме гости пејачи кои ќе можат да си ги промовираат своите нови песни. Ќе ги вратиме и програмите на кои се емитуваше и српска музика  – изјави Игор Мурговски, кој е одговорен за странска телевизиска програма и за телевизиски формати во телевизија „Сител“.

Македонија во 2023: Ако сакаш да патуваш, мора да одиш до станица за да си купиш билет

Скопје, тмурно саботно утро во февруари. Тројца пријатели испланирале дневно патување до Штип и се упатуваат на меѓуградската автобуска станица. На билетара дознаваат дека автобускиот превозник одлучил дента да...
Download Nulled WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
Download WordPress Themes
Download Premium WordPress Themes Free
udemy free download
download karbonn firmware
Download WordPress Themes
ZG93bmxvYWQgbHluZGEgY291cnNlIGZyZWU=