Македонската компанија „Градежен институт“ потпиша договор за соработка со АД „Лука Бар“ за проширување на пристаништето во Бар за 400 метри.

Проширувањето на терминалот на брегот е во согласност со плановите за развој, со што ќе се овозможи доаѓање на средни и на големи патнички бродови во ова пристаниште во Црна Гора.

Изградбата е во рамки на меѓународниот стратешки проект „Европско-јадрански поморски пат“ (Europa Adriatic Sea-Way), кој ќе трае 28 месеци и е вреден 6,6 милиони евра.

Истиот произлезе од потребата за развој на интегрирани и одржливи услуги на превоз, во подрачјата што излегуваат на Јадранско Море.