Косово очекува поддршка од Македонија за влез во меѓународните институции, изјави денеска во Скопје косовскиот министер за надворешни работи, Беџат Пацоли, на заедничката прес-конференција со шефот на македонската дипломатија, Никола Димитров.

Тој истакна дека Македонија има поголема историја и искуство во меѓународните организации, поради што ја очекува поддршката, но додаде дека и Косово ги поддржува напорите за влез на Македонија во НАТО бидејќи тоа позитивно ќе влијае на стабилноста на неговата земја.

На новинарско прашање дали на средбата е побарана поддршка за влезот во УНЕСКО, Димитров рече било разговарано за европската иднина на Балканот и дека сите треба да гледаат дека не постојат страни туку дека постои само една перспектива.

-Ако сите сфатиме дека постои само една перспектива, тогаш побргу ќе го изодиме патот пред нас. Република Македонија го третира ова прашање со исклучителна внимателност. Нема да имаме клучна улога затоа што тангира два наши соседа. При одлучувањето ги имаме предвид интересите и на Косово и на Србија, но и интересите на Македонија и на албанската заедница што живее во неа – рече Димитров.

Двајцата министри на средбата разговарале за продлабочување на билатералната и економската соработка, како и за можноста за воведување слободна економска и безцаринска зона меѓу двете земји.