На деветтото место на светско ниво во однос на трансплантација на бубрези од жив донатор се најде Република Македонија, според последниот извештај на Интернационалниот регистар на донирање органи.

Во истражувањето  се вклучени  71 земја од целиот свет,  а Македонија е зад Турција, Холандија, Кипар, Либан, Исланд, Северна Кореjа и за Иран.

Се работи за трансплантација од сроден донатор, односно од фамилија, според законските одредби.