Република Македонија денеска го одбележува 23 Октомври – Денот на македонската револуционерна борба, а по тој повод, делегации на Собранието на Република Македонија и на Владата ќе положат цвеќе пред споменикот на Гоце Делчев во Градскиот парк.

Владата одлучи годинава да не ја додели државна награда „23 Октомври“ бидејќи на комисијата која одлучува за доделувањето на наградата ѝ завршил мандатот во февруари годинава, а претходната влада не назначила нови членови.

На 23 октомври 1893 година, во куќата на Иван Хаџи-Николов во Солун, Христо Татарчев, Даме Груев, Петар Поп-Арсов, Антон Димитров и Христо Ботанџиев го формираа Македонскиот револуционерен комитет од кој подоцна произлезе Внатрешно-македонската револуционерна организација (ВМРО) или Внатрешно македонско-одринска револуционерна организација (ВМОРО). Организацијата се бореше за ослободување на Македонија со сопствени сили, без помош однадвор. Двете организации го означуваат почетокот на македонско револуционерно движење кое преку Илинденското востание и Крушевската република во 1903 година и преку НОВ резултира со создавање самостојна македонска држава.

Денот на македонската револуционерна борба – 23 Октомври е неработен ден за сите граѓани на Република Македонија.