Со повеќе од 30 настани, организирани и поддржани од Делегацијата на Европската Унија во Македонија, во соработка со повеќе амбасади, општини и организации, денеска во земјава се одбележува 9 Мај – Денот на Европа.

По тој повод, во 12 часот членовите на ЕУ Инфомрежата ќе организираат настани во Дебар, Охрид, Кавадарци, Гевгелија, Кочани, Битола, Тетово, Гостивар, Струмица, Крива Паланка, Велес и во Куманово. Како што информираат од Делегацијата на ЕУ, станува збор за најразлични настани од спортот, културата, бројни дебати, предавања, натпревари и локални фестивали, чија цел е доближување на процесот на евроинтеграциите до граѓаните.

Централното одбележување ќе се одржи во Клубот на пратениците во Скопје, каде што ќе говорат евроамбасадорот Самуел Жбогар и вицепремиерот за евроинтеграции, Арбер Адеми.

На 9 мај 1950 година, Роберт Шуман го презентира предлогот за создавање на организирана Европа, како опција за одржување на мирот на европскиот континент. Предлогот познат како „Шуманова декларација“ се смета за почеток на формирањето на тоа што денес претставува Европската Унија. Првично, активностите се однесуваа на создавање заеднички пазар за јаглен и за железо на земјите основачи – Германија, Франција, Белгија, Италија, Луксембург и Холандија. Денес Европската Унија ја сочинуваат 28 земји членки, но со референдумот во Велика Британија и одлуката за излегување на земјата од ЕУ, бројот на членки ќе биде 27. Со Брексит, мигрантската криза, терористичките напади и со подемот на популизам, ЕУ се соочува со еден од најголемите предизвици од своето постоење. Македонија од 2005 година е земја кандидат за членство во Европската Унија.

Денеска со повеќе активности се одбележува и 9 Мај – Денот на победата над фашизмот. По тој повод, Амбасадата на Руската Федерација во земјава викендов организираше повеќе настани во Битола и во Скопје.

Во рамките на одбележувањето на Денот на победата над фашизмот, Амбасадата на Русија организира полагање венци цвеќе пред Споменикот на загинатите партизани кај хидроцентралата „Матка“, а ќе бидат одржани и повеќе други културни настани.

На 9 мај 1945 година, Германија ја потпиша својата капитулација во Втората светска војна, во која животите ги загубија повеќе од 50 милиони луѓе.