„Маѓар телеком“ планира истрага што ќе ја спроведуваат надворешни консултанти во нејзината фирма-ќерка во Македонија, вели за „Дојче веле“ портпаролката на „Дојче телеком“, Елпида Тризи.

Повод за истрагата се сомнежите за улогата на македонскиот телеком во аферата со прислушувањето, која во Македонија ја отвори лидерот на опозицискиот СДСМ, Зоран Заев, кој истакна дека наводното масовно прислушкување на повеќе од 20.000 граѓани во Македонија не можело да се одвива без дозвола и знаење од мобилните оператори во Македонија. Двата најголеми оператори во Македонија, „Ти-мобајл“ и „Вип“ се во сопственост на фирми-ќерки на „Дојче телеком“ и на „Телеком Аустриа“.

Во „Дојче телеком“ одбиваат да ги коментираат конкретните настани, но Тризи вели дека „проблемот им е познат“.

– Сепак, имајте предвид дека „Дојче телеком“ не е директно инволвиран во Македонија, туку преку својата подружница, „Маѓар телеком“, кои се директни акционери во случајов. Во секој случај, ние сме во близок контакт со надлежните во ќерката-компанија „Маѓар телеком“. „Маѓар телеком“ во моментов планира истрага преку именување надворешни консултанти – вели Тризи за „Дојче веле“.