Човекот уапсен на мадридската железничка станица, за кој се сомневало дека е бомбаш-самоубиец, е психијатриски случај и не носел експлозив, соопшти шпанската полиција.

Уапсениот го оставил ранецот во еден од вагоните и се заканувал дека ќе се разнесе, но се покажало дека станува збор за лажна закана.

Полицијата веднаш по дојавата ја евакуирала станицата и испратила специјални единици за справување со терористички напади. При претрес на вагонот е утврдено дека ранецот е празен.

Уапсениот бил од Северна Африка и не давал отпор при апсењето. Железничкиот сообраќај во Мадрид и во околината е заперен, како и линијата на метрото која минува низ Аточа.