Мачките во Русија, особено оние од скапите раси, стануваат заложници на своите презадолжени сопственици.

Судски извршители во Новосибирск неодамна примениле драстична мерка, запленувајќи расна кратковлакнеста британска мачка и нејзините три мачиња бидејќи во студентскиот стан немало ништо друго вредно што би можело да го намири долгот од 198 евра на нејзината сопственичка, пишуваат весниците.

„Бидејќи станува збор за расна мачка со исклучителна вредност, претставниците на законот одлучиле да ја запленат заради намирување на долгот на нејзиниот сопственик“, пренесува руската агенција „Интерфакс“.

Во Сибир бил забалежан уште еден таков случај, а станувало збор за заплена на имотот на деловна жена која не го намирила долгот кон пензискиот фонд. Извршителите на крајот ѝ ја вратиле мачката под услов да го исплати долгот.

Во Русија мачките се многу ценети домашни љубимци, а некогаш се и симбол за престиж.

Според руската традиција, мачката е синоним за среќен живот во нов стан и затоа, според тамошните верувања, е добро прво мачката да го помине домашниот праг. Доколку мачка му избега на сопственикот, тоа се толкува како лош знак.

Токму поради овие традиционални верувања, руските судски извршители се досетиле да почнат да го применуваат овој радикален метод за наплата на долгови.