„Со саботното излагање за наводниот пуч, премиерот направи значаен чекор кон заострување и продлабочување на политичката криза во Македонија. Оваа криза ги исцрпува политичките ресурси на државата и ги истакнува и заострува спротивностите по сите точки, каде веќе постои конфликт и истиот го проширува“, се вели во реакцијата на Либерална партија на Македонија.

„Либералната партија смета дека и во вакви драматични состојби се потребни иницијативи за ослабување на конфликтноста и на решавање на кризата. Со кривични пријави за политичките противници, се оди во спротивен правец. Сметаме дека пуч немало. Истовремено, предупредуваме дека до пуч може да дојде со развојот на настаните, кој води кон наметнување на некоја „хунта“ како нелегитимна владејачка сила. Затоа, сè поочигледно е дека оваа власт не е во состојба да се справи со кризата, туку е нејзин главен креатор“, стои во соопштението.