Градоначалникот на Лондон, Садик Кан, денеска побара поголема автономија за овој град за да може да ја надмине економската неизвесност по гласањето на референдумот за излегување на Велика Британија од Европска Унија.

Првиот човек на британската претстолнина изјавил дека поголемата автономија е потребна за да се заштити економијата на Лондон од неизвесноста која следува.

– Ни треба поголема автономија заради заштита на компаниите од целиот свет кои работат овде, за да ги заштитиме работните места, богатството и просперитетот – изјави градоначалникот на Лондон.

Британскиот премиер Дејвид Камерон ќе се состане со лидерите на ЕУ во Брисел, првпат по одржувањето на референдумот минатата недела.