Франција, која според неодамнешните откритија била цел на прислушување од САД, и самата ги прислушувала комуникациите меѓу Европа и остатокот од светот, преку подморски кабли, тврди францускиот неделник „Л’Обс“ (L’Obs).

„Од почетокот на 2008 година, тогашниот претседател Никола Саркози им дозволи на тајните служби при Општата управа за надворешна безбедност (ДГСЕ) да постават тајни инсталации на францускиот брег за прислушување на комуникациските кабли под морето“, пишува „Л’Обс“, цитирајќи неименувани поранешни и актуелни службеници.

Наследникот на Саркози, актуелниот француски претседател, Франсоа Оланд, им дозволил на тајните служби да ја прошират својата акција и ја легализирал оваа практика преку новиот закон за разузнавање, усвоен на 24 јуни, открива „Л’Обс“.

Петогодишниот план (2008 -2013), вреден 700 милиони евра, го покренала тајната служба за инсталирање станици за пресретнување информации, по нивното доаѓање во Франција, особено во Марсеј, Бретања и во Горна Норманидија, пишува неделникот.

Најмалку пет вакви станици, насочени кон САД, Индија, Јужна Азија и кон Западна Африка биле поставени во тој период, со помош на мобилни оператори.