Либерално-демократската партија го повика Ѓорге Иванов да го додели мандатот за составување на нова реформска влада, а парламентарните претставници на ВМРО-ДПМНЕ да не ги опструираат демократските процеси за формирање влада. Партијата вели дека само по изборот на новата влада, може да се разговара за датумот на одржување на наредните локални избори. За застојот во досегашното работење, ја обвинува ВМРО-ДПМНЕ.

„Во овој момент потребно е да се надминат разликите, да се постигне договор за формирање влада, за потоа да се определи и датум за одржување на локалните избори.Граѓаните на Република Македонија во оваа ситуација реално стравуваат од блокада на локалните самоуправи и од последиците врз нивниот секојдневен живот, но новото парламентарно мнозинство веќе размислува за законско решение за излезе од ситуацијата.  Блокадата на Собранието на Република Македонија, од страна на пратениците на ВМРО-ДМПНЕ, со бесконечно долгите дискусии и со нелогичното меѓусебно реплицирање, при изборот на Комисијата за прашања на изборите и на именувањата, е намерен обид за блокирање на институциите на државно и на локално ниво. Да беше избрана новата влада, досега ќе беа распишани и локалните избори и немаше да се доведе во прашање функицонирањето на општините“, се вели во соопштението од ЛДП.

Партијата освен барањето до претседателот на Република Македонија за доделување на мандатот за составување влада, бара и да се изберат најмалку две собраниски комисии, Законодавно правна комисија и Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците, за да биде продолжен мандатот на локалните органи.