Веста објавена денеска од некои медиуми, дека 65-годишна жена од Штип починала од опасна заразна болест што се шири, презвика вознемиреност меѓу граѓаните на Штип. Всушност, веста е од септември годинава, кога жената почина како последица на лајшманиоза, болест која се шири преку инсекти, а изворот на заразата се заболени кучиња. Но, во очи на дочекот на Нова Година, оваа информација го крена алармот во градот.

Од Центарот за јавно здравје соопштија потврдија дека имало смртен исход од оваа болест, но пред четири месеци. Во меѓувреме, од лајшманиоза заболеле уште тројца, од кои две се деца.

Од Центарот апелираат дека надлежните треба редовно да вршат дезинсекција или да се справат со кучињата, кои се резервоар на предизвикувачот. Паразитот, кој ја предизивкува болеста, остава тешка клиничка слика.

Дијагностцирањето и лекувањето треба да биде навремено.