Австрискиот канцелар Себастијан Курц, на пленарната седница на Европскиот Парламент ги презентираше приоритетите на австриското претседавање со ЕУ, кое започна на 1 јули и ќе трае до 31 декември 2018 година, нагласувајќи дека Западен Балкан ќе фигурира на врвот на оваа листа.

– Европскиот проект ќе биде целосен само кога Западен Балкан ќе и припаѓа на нашата заедница на нации – изјави Курц.

Тој посочи дека земјите од Западниот Балкан „не само што имаат европска перспектива која ја заслужија, туку заслужија и членство во ЕУ, и затоа го поддржуваме процесот на пристапување“.

– Воодушевен сум што спорот за името конечно се реши и што Албанија и Македонија се сега во позиција да отворат преговори, иако сакавме побрз процес – вели Курц.

Тој додаде дека е потребен постојан прогрес на патот кон членство во ЕУ и дека само така Унијата ќе успее да им се спротивстави на другите земји кои го зголемуваат своето влијание во регионот.

– Мораме да се осигуриме дека ќе го комплетираме проектот на ЕУ и да ги внесеме овие земји во ЕУ – рече австрискиот канцелар.