Албанскиот експерт за регионални прашања, Илир Кула, во емисијата „Комитети“ зборувал за влијанието на фондациите на Џорџ Сорос во Албанија и во Македонија, јавува дописничката на „Мета“ од Тирана.

Во однос на Македонија, тој истакнал дека поради влијанието на Сорос, ДУИ не можела да постигне договор со ВМРО-ДПМНЕ.

Кула изјавил дека „Сорос преку медиумите ја предупредил ДУИ дека ќе си изврши политичко самоубиство во случај да коалицира со Груевски“.

За Албанија, пак, Кула го споменал влијанието на Сорос врз судските реформи.

Кула во емисијата потсетил и на случајот со разрешувањето на Или Мањани од функцијата министер за правда, кој пред две недели на телевизија кажал дека предлогот за судските реформи бил на Сорос.

Тој ги истакнал и проблемите што, според него, ги создале американските амбасадори во врска со присуството и со влијанието на Сорос во двете балкански земји.