Косовските сили за безбедност (КСБ) се подготвени да се трансформираат во војска, изјави вчера косовскиот министер за безбедносни сили, Рустем Бериша, пред одборот за внатрешни прашања и безбедност на косовскиот парламент.

Бериша на пратениците им соопштил дека Косовските сили за безбедност го исполниле својот мандат и дека постигнале оперативни капацитети.

– Силите се подготвени да се трансформираат во војска. Локалните и меѓународните експерти прават планови за оружје и за опрема – рече Бериша.