Антиреформската влада предводена од СДС одлучи да ја стопира имплементацијата на најкрупната образовна реформа, со која во изминатите три години се издвоивме како единствена земја и лидер во регионот кога е во прашање модернизацијата на системот на образование до 18-годишна возраст, изјави денеска пред Министерството за образование и наука Лука Кржаловски од ВМРО-ДПМНЕ

– Наместо да обезбеди континуитет во воспитно-образовниот процес во средните училишта, согласно наставните програми и учебници зад кои стои најголемиот светски снабдувач во оваа област кој функционира во состав на престижниот британски Универзитет „Кембриџ“, средношколците ќе учат по застарена и некомпатибилна програма. Овој чекор е последица на некадарноста на структурите на СДС, недостигот од идеи и од јасен концепт за унапредување на квалитетот на образовниот систем во земјата. СДС укинува реформа која донесе значајни промени и исклучителен квалитет во македонскиот образовен систем, што е потврдено и во извештаите од мониторингот на „Кембриџ“ – вели Кржаловски.

Укинувањето на екстерното, укинувањето на дел од дисперзираните студии и намалувањето на државните квоти за студирање, според Кржаловсски, навестуваат дека наместо да оди напред, образовниот систем ќе се врати неколку стотици чекори назад.