Уставните судии на следната седница закажанa за 31 мај ќе ја разгледуваат иницијатива околу уставноста и законитоста на одлуката за поставување на крст во Општина Бутел, што ги крена тензиите кон крајот на фавруари и почетокот на март оваа година.

Разгледувањето на оваа иницијатива е 11. точка од дневниот ред на седницата.

„Преглед на иницијативи за оценување на уставноста и законитоста предложени за 15. седница на Уставниот суд на Република Македонија закажана за 31 мај 2016 година (вторник), со почеток во 09.00 часот…11. точка – Одлука за давање согласност за поставување на урбана опрема на подрачјето на Општина Бутел, број 08-208/2 од 23 февруари 2016 година, донесено од Советот на Општина Бутел, објавена во “Службен гласник на Општина Бутел” број 2 од 23 февруари 2016 година и Решение за објавување на Одлука за давање согласност за поставување на урбана опрема на подрачјето на Општина Бутел, број 09-251 од 23 февруари 2016 година, донесено од градоначалникот на Општина Бутел. Реферат У.бр.72/2016“, стои во агендата за седницата на Уставниот суд, објавена на интернет-страницата на судот.

Иако, во информацијата на Уставниот суд не е конкретно наведено дека иницијативата се однесува на изградбата на крстот во Бутел и кој е подносителот, сепак според датум, токму на 23 февруари на својата 39. седница Советот на Општината донесе одлука за поставување на „урбан крст на постамент на микролокацијата на кружниот тек“.

Поставувањето на крстот е донација на Светскиот македонски конгрес (СМК).

Поставувањето на крстот предизвика тензии, откако членови на ДУИ и нивни поддржувачи поставија камп против неговата изградба на што со контрапротести одговори Светскиот македонски конгрес, чиј претседател Тодор Петров беше и физички нападнат, дента по свеченоста за осветување на каменот-темелник.