Поранешен директор на ЈЗУ „Здравствен дом“ во Охрид, со уште двајца негови соработници, ја оштетиле установата за 598.508 денари односно 9.731 евра.
Поради постоење основи на сомнение за сторени казнени дела „злоупотреба на службената положба и овластување“, СВР од Охрид поднесе кривична пријава против 47-годишно и 45-годишно лице од Охрид.

Во пријавата, опфатен е и 60-годишен жител од Охрид за сторено казнено дело „несовесно работење во службата“.

Во текот на 2013 и 2014 година, првопријавениот како директор на јавната установа ЈЗУ „Здравствен дом“ – Охрид, заедно со второпријавената, која во тој период била раководител за економски работи, од повеќе фирми во Охрид и од други градови, набавиле техничка опрема (лап-топ компјутер, мобилен телефон, фото апарат) во вредност од 208.583 денари, потоа часовници и накит во вредност од 149.050 денари, фотоапарат со оптички зум и мобилни телефони, тренерки,  21 чифт обувки и две влезни врати.

Набавените производи не биле евидентирани во сметководствената евиденција, не била изготвена документација за прием, а фактурите од добавувачите биле целосно исплаќани од сметката на ЈЗУ„Здравствен дом“.

„При извршениот попис во листите, констатирано е дека стоката не е евидентирана и ја нема во просториите. Од извршениот увид во фактурите од фирмите каде се купени производите, утврдено е дека сите фактури се потпишани од првопријавениот кој лично ги подигнувал купените предмети. Од извршените контроли, констатирано било дека фактурите уредно се заведувале во влезната книга во ЈЗУ „Здравствен дом“ со потпис од второ пријавената, а потоа се чувале заклучени во нејзиното биро. Тука биле пронајдени при извршена финансиска контрола од ФЗО“, велат од СВР Охрид.

Трето пријавениот како одговорен за возниот парк во период од 27.03.2014 година до 19.06.2015 година, во патните налози за службеното возило впишувал податоци за изминати километри многу поголеми од реалните, додека возилото, заедно со прво пријавениот, го користел за приватни потреби.