Судија на претходна постапка од Основниот суд Скопје 1 вчера на барање на Специјалното јавно обвинителство издал наредба за одземање документација од Централниот регистар, соопшти денеска Основниот суд. Оттаму додаваат дека од СЈО не била побарана наредба за претрес.

Во соопштението се наведува дека конкретниот случај покажува дека судот „соработува и има позитивен пристап кон работата на СЈО, наспроти јавно пласираните информации дека ова обвинителство се соочува со најголем отпор токму со овој суд, како што самите наведуваат во нивниот извештај“.

Од судот велат дека нема да ја коментираат акцијата на СЈО во Централниот регистар, но начинот на кој била изведена ја споредуваат со холивудско сценарио.

„Основниот суд Скопје 1 нема да ја коментира вчерашната акција на СЈО и нивните оперативно-тактички мерки на стапица и на заседа на институциите, повикувајќи се на судски наредби и на анонимни дојави кои повеќе наликуваат на холивудско сценарио, а не на сериозно и на посветено извршување на функцијата на еден орган како што е СЈО“, стои во соопштението на судот.