Индустриската зона ќе биде можност бизнисмените да инвестираат во нови погони и да отвораат нови работни места, рече Ставрески

Индустриската зона во Кратово, еден од крупните инфрастриктурни проекти финансиски поддржани од Владата, ќе биде готова до средината на 2015 година, изјави вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески, по вчерашната средба со градоначалникот Мите Андоновски и со советниците во општината.

– Индустриската зона во кругот на фабриката „Иднина-змеј“ треба да биде готова до средината на следната година. Таму ќе може бизнисмените да инвестираат во нови погони и да отвораат нови работни места – рече Ставрески.

Тој и градоначалникот Андоновски, најавија реализација на нови инфраструктирни зафати, од кои за дел веќе е обезбедена финансиска поддршка од Владата.

Градоначалникот на Кратово рече дека Општината ќе бара и други извори на финансисрање, како ИПА-фондовите за прекугранична соработка, донации од амбасади и од Агенцијата за подршка на земјоделството и на руралниот развој.

Вицепремиерот и министер за финансии, Ставрески, вчера присуствуваше и на завршувањето на работите околу сананцијата на свлечиштето во Кратово, проект за кој Владата одвои 58 милиони денари.