Грција ги поддржува евроатланските аспирации на целиот регион, истакна министерот за надворешни работи на Грција, Никос Коѕиас, по средбата со шефот на македонската дипломатија, Никола Димитров.

– Сакаме да ѝ помогнеме на земјата, да ѝ ги пренесеме искуствата и слабостите. Одлуките од Букурешт мора да се реализираат за потоа земјата да стане членка на НАТО. Сакаме нашиот мил северен сосед да биде дел од ЕУ и од НАТО, но треба условите да се исполнат – рече Коѕиас, одговарајќи на прашање дали Грција е подготвена да го помогне влезот на Македонија во ЕУ и во НАТО.

Тој рече дека се радува што Македонија ја надминала кризата како што и тие ја надминуваат финансиската криза.

– Ме радува што зборувавме и ќе продолжиме да зборуваме за тоа што го почнавме во Атина, за заедничките интереси на двете земји. Ме радуваат позитивните резултати од мерките за доверба кои се однесуваат на продлабочување на соработката и на односите преку градење гасоводи, соработка помеѓу универзитетите, академиите, истражувањата, како и полициската соработка и безбедност. За два месеци ќе има средба на четирите земји од регионот – Грција, Бугарија, Албанија и Македонија, посветена на економската и на безбедносната соработка – рече Коѕиас, истакнувајќи дека стабилноста на Македонија ја храни стабилноста на Грција, како што нивната економска стабилност ја потхранува нашата.

Коѕиас додаде дека влезот на Западен Балкан и на Македонија во НАТО ќе придонесе за развој на целиот регион, на економските врски и за надминување на проблемите со иредентизмот што ги прави односите тензични.

– Во срцето имаме љубов, но љубовта знае понекогаш да биде тешка. Да го победиме иредентизмот, да најдеме смелост за да се решат проблемите за да се развива љубовта – додаде Коѕиас.

Министерот Димитров рече дека имале долг и отворен разговор со неговиот грчки колега, на кој тој изразил надеж дека Грција ќе ја препознае новата реалност и очекува помош и поддршка на патот кон НАТО и кон ЕУ.

Тој рече дека не зборувале конкретно за спорот за името, туку за процесот за методите и за модалитетот, што се интересите и грижите на двете страни и како тие го перципираат проблемот.

На прашање дали новата влада ќе работи на отстранување на симболите кои предизвикуваат негативни чувства кај Грците, Димитров рече дека не може конкретно да каже кои ќе бидат идните чекори.

– Ние како Влада и како општество, се стремиме кон голема Европа. Не треба да се креира надворешна и внатрешна политика врз личности кои се од пред 2.000 години. Историјата не можеме да ја смениме, но можеме да ја смениме иднината. Ние ќе стоиме на нашите обврски преземени со Привремената спогодба – рече Димитров, додавајќи дека ова прашање постои подолго време и не може набрзина да се реши.