За ситуацијата со бегалската криза, вчера во Берлин разговараа шефовите на грчката и на германската дипломатија, Никос Коѕиас и Франк Валтер Штајнмајер. Грчкиот министер од Берлин ги демантираше информациите за привремено грчко исклучување од шенген-зоната и идејата да се затвори македонската граница и бегалците да останат заглавени во Грција, тврдејќи дека неговите контакти со Штајнмајер покажале дека Германија воопшто не размислува во таа насока.

Во изјава за грчката државна агенција АПЕ, Коѕиас од Берлин истакнал дека од германска страна не се разгледува некаков словенечки предлог за засилување на контролата на македонско-грчката граница.

Индиректно упати критика до дел од државите кои предлагаат подигнување ѕидови и огради, за да не се дозволи протек на бегалците од Грција кон другите западноевропски земји, забележувајќи дека дел од поновите членки на ЕУ изгледа сè уште целосно ги немаат прифатено и усвоено европските вредности.

Според него, држави кои се осмелуваат да говорат за кршење на правилата на шенген-зоната се држави кои во суштина немаат проблеми со бегалци и со илегални мигранти и не ја разбираат потребата за почитување на одлуките на ЕУ.

– Политиката на министерството за надворешни работи е да спречи погрешни идеи да се реализираат како политички предлози – посочил Коѕиас.

Грчкиот министер во Берлин говорел дека големиот проблем е кај Турција, која треба прва да врши евиденција и селекција на бегалците што се пропуштаат кон Грција, а со тоа и кон ЕУ.

Според Коѕиас, ЕУ мора да ја засили соработката со Турција. Меѓутоа, грчкиот министер стои на ставот дека Грција не се согласува за заеднички крајбрежни контроли со Турција, бидејќи смета дека тоа ќе се вмеша во други билатерални отворени проблеми кои постојат меѓу Анкара и Атина и проблемот со контрола на морските граници, според него, може да се реши најефективо со засилени бродови и со единици на Фронтекс.

Коѕиас утре заминува на средби со турските власти во Истанбул, а во Грција владата останува будно да ја следи ситуацијата со пропуштањето бегалци на македонско-грчката граница.