Фото: Архива на Мета.мк

Ширењето на корона вирусот во нашата земја го преполови бројот на патници во возовите во домашниот железнички сообраќај и целосно го сопре функционирањето на меѓународните возови кон Белград, Солун и Приштина. Од Железници на РСМ – Транспорт за „Мета.мк“ информираат дека сите возови во домашниот железнички сообраќај сообраќаат по важечкиот возен ред, а до 1 јули повторно се пуштени во сообраќај возовите на релацијата Скопје – Кичево – Скопје.

Сепак, епидемијата со ковид – 19 го преполови бројот на патници во железничкиот превоз. Ако лани во просек со воз патувале по околу 1.500 патници дневно, просечниот дневен број на патници сега се движи помеѓу 700 и 750 патници. Во периодот на долгите полициски часови имаше уште помал број на патници, но и промени во возниот ред како последица на забраната за движење на граѓаните.

Од Железници на РСМ – Транспорт информираат дека и понатаму е во прекин меѓународниот патнички железнички превоз. Возовите кон Белград, Солун и Приштина не сообраќаат, поради честите промени со состојбата на заразени лица со ковид-19 во соседните земји.

– Поради променливоста во состојбите со бројот на заразените во регионов со ковид-19, нема релевантни параметри врз база на кои би се утврдиле датумите за почеток на сообраќање на меѓународните возови – велат за „Мета.мк“ од Железници на РСМ – Транспорт.

Доколку продолжи ваквата состојба со корона вирусот, извесно е дека годинава железницата ќе доживее историски неславен резултат кај бројот на превезени патници со воз. Според податоците на Државниот завод за статистика, лани со воз патувале 549.000 патници, а слични бројки од околу половина милион превезени патници имаше и во претходните 2018 и 2017 година.